En resa

4. Tjeckien levererar!

Levererar vad? undrar ni.

Ja, förutom öl med ett skum tjockt som grädde så blir vi dag ut och dag in bortskämda med överväldigande naturupplevelser. Vad Tjeckien däremot inte levererar är bra väder. Det går sällan en dag utan att det faller regn eller drar in storm och blir åska. En av nätterna var det så kallt att det hackades tänder i vårt tält då temperaturen utanför låg och snuddade vid nollan.
Kvällen därpå var vi så fräcka att vi frågade ett äldre par om vi fick tälta i deras trädgård och med lite förvånad uppsyn sa de vänligt ja. Väl inne fick vi spelreglerna förklarade för oss, de skulle lämna ytterdörren olåst så att vi kunde komma in till toaletten och om det var någonting annat vi behövde eller ville ha så var det bara att fråga. Alla som är bekanta med bok- och filmsviten om Harry Potter minns när Dumbledor med allvarlig stämma förklarar att dörren på tredje våningen är strikt förbjuden! Med samma blick och tonläge fick vi klara direktiv om att inte nalla på det gamla parets marijuanaodling som de gömt lite diskret på uteplatsen. Vi lovade att inte blanda oss i deras brinnande trädgårdsintresse och hålla oss på en armlängds avstånd från råmaterialet till deras blivande sportcigaretter.

Lagom till att kaffet vi blivit bjudna på tagit slut bjöd paret istället in oss för att sova i deras utflugna sons rum. Om det var av empati för att vi skulle sova ute i den kalla natten eller om det var av oro att vi skulle bryta vårt löfte förtäljer inte historien, men sov gott gjorde vi!
I övrigt har vi cyklat in i skogar och ut ur skogar, över kullar och åkrar, på alla möjliga underlag har vi rullat fram, men mycket mer märkvärdigt än så har det inte varit. I en backe utanför en by som vi glömt namnet på slog vår kilometermätare över 1000 km, men någon sabrering av champangeflaskor och konfetti blev det inte. Substitutet fick bli en high-five och vars en klunk av det, av solen uppvärmda, järnsmakande vattnet.
Som vi skrev i förra inlägget så följer vi förra årets rutt för "1000 Mile Adventure" som sträcker sig genom hela Tjeckien och Slovakien. Årets rutt är snarlik från förra årets men med den väsentliga skillnaden att de börjat från andra hållet, i Slovakien. Vi har hela tiden undrat när vi ska möta deltagarna från årets lopp, då starten gick av stapeln bara några dagar efter att vi cyklat in i Tjeckien. I en helvetisk nedförsbacke fick vi möte av en utmattad tävlingsdeltagare som kämpade sig uppför. Han var på plats tre i ledningen och vi undrar om inte den enda vilan han tagit på hela dagen var sekunderna han stannade till för att bli fotograferad av oss.
I dagsläget befinner vi oss i den bitvis fina staden Decin och återhämtar oss, elektrolytbalanser ska återställas och energidepåer fyllas på; diverse knödelanrättningar ska provas och mustiga gulaschsoppor inmundigas!